17 MAJ 2022

16.00 – 17.00   ÅRSMÖTE OCH BOLAGSSTÄMMA

Svenska Stadskärnor Årsmöte och Bolagsstämma på Clarion Hotel Grand Östersund


19.00 – 21.00   VÄLKOMSTMINGEL

Marita Ljung, landshövding Jämtlands Län och Calle Hedman, centrumutvecklare Destination Östersund hälsar oss välkomna på Nationalmuseet Jamtli.


21.00  ÖSTERSUNDS KVÄLLSMINGEL

Efter välkomstminglet på Jamtli fortsätter vi på Magazinet, självklart frivilligt.


18 MAJ

07.00 – 08.00  EN BRA START PÅ DAGEN

Välkommen att City Jogga med svenska Skidskyttelandslagets fysio Marcus Bystedt och Teodor Peterson för ett träningspass på morgonkvisten. Perfekt för dig som vill känna på hur det är att träna i landslaget!

Mötesplats: Stortorget. Vi behöver din anmälan senast den 17 maj kl 20.00 för att delta den 18 maj samt senast den 18 maj kl 20.00 för att delta den 19 maj. Anmäl dig här.

Välkommen att City Yoga – Morning Flow på Lyckolabbet, Hamngatan 11med instruktör Caroline Hildahl.  Anmäl dig här.


08.00  REGISTRERINGEN ÖPPNAR PÅ STORSJÖTEATERN 


09.00 – 09.30  INFORMATION & INSPIRATION PÅ CLARION HOTEL GRAND 

  • Introduktion för nya besökare med Per Eriksson ordf och Björn Bergman, vd Svenska Stadskärnor.
  • Introduktion till Purple Flag – Kvällsekonomi och UCM, Tomas Kruth
  • Introduktion till PULS och QM – Quality Mark, Kvalitetsmärk din stad, Pia Sandin

09.00 – 12.00  BID-FORUM PÅ CLARION HOTEL GRAND 

Kävlinge, Hudiksvall, Hässleholm, Sala, Falun, Avesta och Hallstahammar berättar om hur de har utvecklat sin samverkan med hjälp av BID- och Trygga Platser-modellen samt vilka resultat det har gett. Välkommen att ta del av deras tips och erfarenheter. Se hela programmet här.


09.30 – 12.00  PARTNERSEMINARIER PÅ CLARION HOTEL GRAND

Ta del av våra Preferred Partners spetskompetens, tips och goda exempel. Se programmet här.


10.30 – 12.00 POLITIKENS UTMANINGAR MED CENTRUMUTVECKLING, RÅDHUSET

Runda-bordsamtal med inbjudna politiker som leds av Effie Kourlos, Kommunstyrelsens ordförande, Östersund samt Per Eriksson, styrelseordförande Svenska Stadskärnor. Föranmälan krävs. Se inbjudan här.


11.00 – 12.00  WORKSHOP – IMPLEMENTERING AV TRAFIKSTRATEGIER PÅ CLARION HOTEL GRAND 

Under workshopen testar vi en modell på intresserade städer, som tagits fram i ett projekt kallat Aktörsamverkan för strategisk trafikplanering. Alla städer välkomna att delta.Moderatorer: Martin Öberg, Göteborgs Universitet tillsammans med Lena Smidfeldt Rosqvist, VD Trivector och Tomas Kruth, projektledare Svenska Stadskärnor.


12.00 LUNCH på Clarion Hotel Grand Östersund


HUVUDPROGRAM – PÅ STORSJÖTEATERN

13.00  VÄLKOMMEN TILL ÅRSKONFERENSEN 2022 OCH ÖSTERSUND 

Effie Kourlos, Kommunstyrelsens ordförande, Östersund och Per Eriksson, styrelseordförande Svenska Stadskärnor hälsar oss välkommen.

Moderatorer: Lisa Thörn, vd Uppsala City och Björn Bergman, vd Svenska Stadskärnor


13.15  SÅ FÅR STADSKÄRNORNA EN NYSTART

Alexander Ståhle är en av landets mest anlitade föreläsare inom stadsutveckling. Han är doktor i stadsbyggnad, forskare på KTH och driver arkitektkontoret Spacescape och den digitala dialogplattformen Placetoplan. Alexander ska prata om hur vi snabbt kan utveckla attraktiva platser och vad som skapar attraktivitet. Hur vi kan kvalitetssäkra snabb hållbar stadsutveckling.


13.45  HER CITY – FEMINISTISK STADSPLANERING FÖR ATT UTVECKLA EN STAD FÖR ALLA

Tove Levonen, projektledare och Tove Andréasson Derner, projektkoordinator på Tankesmedjan Global Utmaning.Tove Levonen är med på listan av unga hållbarhetstalanger 33 under 33 – de formar framtidens hållbarhetsarbete. Tove Andréasson Derner arbetar framförallt inom tankesmedjans programområde för Hållbara städer.

Tove och Tove delar de med sig av lärdomar från arbetet med att skapa mer inkluderande stadsutvecklingsprocesser med flickor och unga kvinnor i centrum. Beskrivning av metoden som sedan praktiskt kan användas lokalt. Global Utmaning är Sveriges ledande oberoende tankesmedja som verkar för hållbar utveckling socialt, ekonomiskt och klimatmässigt. De är en plattform för samverkan mellan forskning, näringsliv, civilsamhälle, förvaltning och politik där erfarenhets- och kunskapsutbyte ligger till grund för policyförslag som accelererar transformationen mot hållbara samhällen.


14.05 JOBB, LIV OCH HÅLLBARHET

Maria Svensson Wiklander, en av grundarna till co-workinghubbarna Gomorron Östersund och The Remote Lab som är en kunskaps- och utvecklingsnod inom framtidens distansoberoende arbetsliv. Maria belyser olika aspekter av distansarbete och co-working utifrån miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet för framtidens arbetsliv samt nya boendelösningar som expanderar världen över. Maria delar med sig av hur detta kan komma att påverka framtidens städer och samhällen och hur man kan tänka kring samskapande för framtida målgrupper.


14.30 NÄTVERKSPAUS OCH FIKA


15.00 FRAMTIDENS BUTIK – KONSUMENTERNAS FÖRÄNDRADE PREFERENSER  OCH HANDELNS NYA FÖRUTSÄTTNINGAR

Elin Nilsson är Fil dr i företagsekonomi vid Handelshögskolan och centrum för regionala vetenskap vid Umeå universitet samt medlem i vårt Forskningsråd. Efter disputation har hon fokuserat på hur online-interaktion (som gamification, digital servicescape och sociala medier) påverkar konsumenternas köpbeteende och attityder. I takt med ökad digitalisering och effekterna av pandemin har förutsättningarna förändrats vad som är ett A-läge för framtidens butik. Det räcker inte längre att ligga centralt utan att mer krävs till för att konsumenterna skall hitta dit.


15.30 MÖT ÅRETS NOMINERADE STÄDER

Samtal med de nominerade städer och regerande mästarna Östersund

Moderatorer: Mikael Jonsson, destinationschef, Destination Östersund och Bosse Svensson


16.30 UPPTÄCK ÖSTERSUND OCH STADENS SJÄL

Ambassadörer med tips – Lokala värdar på plats i Storsjöteaterns lobby med tips på saker att uppleva och göra i Östersund Klassisk stadsvandring – 30 min med våra bästa guide/guider Pubrunda – Följ med Årets centrumutvecklare på hans favorithak.


19.00 FÖRMINGEL PÅ STORSJÖTEATERN


20.00 BANKETT PÅ GAMLA TEATERN

Vi utser Årets Stadskärna 2022 och Årets Centrumutvecklare 2022

Kvällens värd: Kim Persson, “en skåning som blev jämte” och Mia Forsgren Kvällens artister: Louisiana Avenue


23.30 EFTERMINGEL PÅ GAMLA TEATERN

Festen fortsätter med DJ:n Simon Nordmark


19 MAJ ÅRSKONFERENSEN FORTSÄTTER PÅ STORSJÖTEATERN

07.00 – 08.00 EN BRA START PÅ DAGEN

Välkommen att City Jogga med svenska Skidskyttelandslagets fysio Marcus Bystedt och Teodor Peterson för ett träningspass på morgonkvisten. Perfekt för dig som vill känna på hur det är att träna i landslaget!

Mötesplats: Stortorget. Vi behöver din anmälan senast den 17 maj kl 20.00 för att delta den 18 maj samt senast den 18 maj kl 20.00 för att delta den 19 maj. Anmäl dig här.

Välkommen att City Yoga – Morning Flow på Lyckolabbet, Hamngatan 11med instruktör Caroline Hildahl.  Anmäl dig här.


09.00 NATIONELL KAMPANJ

Den gemensamma nationella kampanjen Ingen Puls Utan Din går in i nästa fas. Aljoša Lagumdžija, Södertälje, Lena Dalerup, Göteborg och Stina Storm, Norrköping presenteras det nya kampanjupplägget


09.15 HÅLLBAR INFORMATION – Platform for good

Lisa Alf, senior analytiker, Insikt och Analys och Anna Wiksten, marknads- och kommunikationschef Skandinavien


09.30 SVENSKA PLATSER – Goda exempel från medlemmar Del 1

  • 09.30 BORLÄNGE – VISAR HUR DE ANVÄNT SINA MOTGÅNGAR SOM HÄVSTÅNG FÖR UTVECKLING, näringslivsutvecklare Fredrik Timeus och etableringsansvarig Sofi Olsson, Borlänge kommun
  • 09.45  KIRUNA – HÅLLBART STADSLIV I EN NY STAD, Emma Bergman, platsutvecklare kulturanalytiker Stadsliv Kiruna och Emma Jonsson, platsutvecklare design, Stadsliv Kiruna
  • 10.00  LINKÖPING – LÅNGSIKTIGT HÅLLBART AVTAL OM SAMVERKAN FÖR FRAMTIDENS STADSKÄRNA, David Nilsson, vd Linköping City Samverkan AB och Magnus Liljedahl, exploateringsingenjör samt huvudprojektledare Framtidens stadskärna, Linköpings kommun

10.15 DIPLOMUTDELNING QM

Pia Sandin tillsammans med Björn Bergman uppmärksammar städer som förnyat eller fått sitt första QM-certifikat.


10:30 NÄTVERKSPAUS OCH FIKA


11.00 SVENSKA PLATSER FORTSÄTTER del 2

  • 11.00 SÖLVESBORG – LOKAL HANDEL ÄR HÅLLBAR, Anne-Louise Bohlin, näringslivsutvecklare med fokus på handel och service, Sölvesborg kommun
  • 11.15 MALMÖ; STRATEGI OCH VERKSTAD – I HÅLLBARHETENS NAMN, Patrick Widerberg, strateg Fastighets- och gatukontoret, Malmö stad

11.30  PLATSERS POTENTIAL – PEPPTALK OM STADS- OCH PLATSUTVECKLING I NORDNORGE

Moa Björnson, utvecklingschef Traena, norra Norge, ursprungligen från Åmål, kaospilot, ordförande för Tankesmedjan Moviums ledningsråd, ledamot av Norges Innovationsråd, författare, företagare och nu med nytt uppdrag i Bodö för Molobyen. Moa har jobbat med stads- och platsutveckling i norra Norge sedan 2015 – långt ute till havs på lilla ö-gruppen Træna med 450 invånare och nu även i den Europeiska kulturhuvudstaden Bodø med en befolkning på 50 000. Vad ska till för att skapa god platsutveckling – längst ut i periferin och mitt i centrum?  Med exempel från både stad, land och hav får vi ett stycke “platsutvecklings-pepptalk”.


12.15 SUMMERING OCH AVSLUTNING


12.30 LUNCH TO GO – Clarion Hotel Grand Östersund


13.30-14.30 UPPLEV ÖSTERSUND – En tur genom stadens innergårdar och träff med några av Östersunds vintersporthjältar – mötesplats utanför Storsjöteaterns entré

Östersunds fastighetsägare har minst sagt tagit tillvara på de fantastiska innegårdar och gränder som finns i stadskärnan, sett potentialen och tillsammans med olika verksamheter och företagare utvecklat dessa till något helt unikt. Följ med när två av våra fastighetsägare guidar oss genom stadens innergårdar och träffa de verksamheter som finns etablerade i dessa innergårdar.

Dessutom har vi bjudit in generalsekreteraren för Svenska skidskytteförbundet Rikard Grip, OS medaljören i längd och numera sponsoransvarig på skidskytteförbundet Teodor Peterson samt OD guldmedaljören och numera sponsoransvarig på skidförbundet Anders Södergren. Dessa herrar kommer möta upp er och dela med sig av historier från OS & landslaget samt berätta varför en stor del av eliten inom vintersport har valt att bosätta sig i Östersund.

Du kan även välja att besöka Hockey Practice isbanemässa. Transport till och från mässområdet ordnas. Avfärd direkt efter Årskonferensens slut kl 12.30 den 19 maj. Lunch to go kan tas med. Besöket beräknas ta ca 1 timme och därefter skjutas man till baka i centrum. Anmälan senast 13 maj till info@hockeypractice.se

Konferensprogrammet uppdateras efter hand.


Hållbart event: Vi använder Regional Guide för hållbarhet vid event & möten som inspiration för planering och genomförande av Årskonferensen 2022